Kemenesalja közepén, a Ság-hegy déli lába alatt fekszik az alig több, mint 100 lakosú község. Környezetének nagyobb része lapály, a Mágorta menti mezők máig őrzik az egykori kemenesaljai rétek, kisebb tavak, vízállások hangulatát. A terület többi része mezőgazdasági művelés alatt áll, míg a keleti határrészen, a Kodó patak túlsó partjain már erdőket találunk. A falu határa felnyúlik a Ság-hegyre is, ahol ősidők óta termesztenek szőlőt. A szigetszerűen kiemelkedő, azóta részben lebányászott, de így is festői szépségű hegy meghatározó pontja a tájnak.
  A közelmúltban épült fel a falu mellett Magyarország első Feng-Shui kempingje, mely várhatóan felendíti majd a település idegenforgalmát. A csendes, nyugodt vidéki környezet ideális a kikapcsolódáshoz.
  A falu távol esik a főbb közlekedési utaktól, legkönnyebben Celldömölk irányából közelíthetjük meg, ha a város felől dél felé haladva az Alsóság utáni elágazásnál jobbra kanyarodunk, Bokod után pedig ismét a jobb oldali utat követjük.

A határ északi részén levő Dombi-dűlőben római kori villa maradványait találták a régészek. A község első írásos említése 1390-ből való, Kapolnafelde néven. Nevének eredete egy Szent Katalinról elnevezett kápolnához nyúlik vissza, mely a történelem folyamán teljesen elpusztult.
  A 14-15. században helybeli nemesek birtokolták. A későbbiekben először a Széchy és a Thurzó családoké, majd 1639-ben a Batthyányaké lett. Ők majdnem egy évszázadig zálogba adták, míg a 18. században az intai uradalom részévé vált.
  A középkor harcai alatt sokat szenvedett a falu lakossága. 1567-ben német katonák okoztak jelentős károkat, 1588-tól pedig már a töröknek voltak kénytelenek hódolni. 1646-ban egy török támadás során a lakosság egy részét megölték, 70 embert fogságba ejtettek. Közülük ketten csak három év múlva szabadulhattak, Ság-hegyi szőlőjük eladásával. A falut csak a 18. század elején telepítették újra.
  Kemeneskápolna életében mindig fontos szerepe volt a szőlőhegynek, melyet 1563-ban már megemlít az írás. 1744-ben az itt termett bort a második osztályúak közé sorolták. 1762-ben ugyancsak megemlítik jó illatú és zamatos borait. Hegyközségi törvénye 18. századi eredetű.

Nevezetességek

Fontosabb címek