Trianonra emlékeztek


Forrás: Kemenesaljai Tájoló

Az I. világháborúban győztes szövetséges és társult hatalmak, és Magyarország közötti békeszerződést 1920 június 4.-én a versailles-i Kis-Trianon kastélyban írták alá. A trianoni békediktátum megkötésének 86. évfordulójára emlékeztek június 3-án a Ság-hegyi Trianoni keresztnél, 4-én pedig a kemenesmagasi gesztenyéskertben.

A Kemenesaljai Trianon Társaság, az Alsósági Életfa Egyesület, és a Sághegyért Alapítvány hívta az emlékezőket június 3-án délután a Trianoni Emlékműhöz. A megjelenteket Döme László, az Életfa Egyesület elnöke köszöntötte.

A magyar népet - bár nem volt felelős a háború kirobbantásáért - mégis olyan kegyetlenül megalázták és megcsonkították, hogy a történelemben ritkán ér népeket ekkora csapás - hangsúlyozta Kovács Ferenc honatya. - A magyar kormánynak a békefeltételeket el kellett fogadnia. 1920 június 4-én, a trianoni béke aláírásának percében azonban tiltakozásként az országban megkondultak a harangok, a közlekedés tíz percre leállt, bezárták az üzleteket. A békeszerződés eredményeképpen hazánk területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent - sorolta a tényeket Kovács Ferenc, aki végezetül hangsúlyozta: 86 év után is megoldatlanul állunk a trianoni békediktátum előtt, és csak remélni lehet, hogy az egységesülő EU megvalósulásával megteremthető a kisebbségek autonómiája.

A megemlékezésen közreműködött Bezzeg István énekkel, Rozmán László pedig Sajó Sándor Magyarnak lenni című költeményét szavalta el. A zárszót Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke mondta. A megemlékezésen pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a keresztnél.

Június 4-én a kemenesmagasi gesztenyésparkban gyűltek össze az emlékezők, akiket elsőként Sebestyén Zoltán, a kemenesmagasi általános iskola igazgatója köszöntött. Az ünnepi megemlékezés szónoka Bodnár Csaba tanár volt, aki hangsúlyozta: 15 perc kellett az ottani uraknak, hogy egy nemzetet sárba tiporjanak. Mint mondta, borzasztó emberi tragédiák zajlottak le, és zajlanak ma is. Nekünk magyaroknak azonban önmagunkat is meg kell vizsgálnunk. Mi magunk is megcsonkítottuk saját lelkeinket, azok, akik 2004. december 5-én nemmel szavaztak a kettős állampolgárságra, mert hazug próféták hamis szavát hitték. Amíg magyarok vagyunk, addig gyermekeinket magyarságtudatra kell nevelnünk, mindaddig, amíg el nem veszik a hitünket és a templomunkat, amíg be nem zárják az iskolánkat - zárta beszédét Bodnár Csaba.

A megemlékezésen közreműködött Németh Károly, Goráczné Nagy Andrea és a kemenesmagasi citerazenekar. A trianoni békediktátum aláírásának 86. évfordulóján szervezett ünnepség résztvevői végezetül megkoszorúzták a kemenesmagasi gesztenyésparkban álló emlékművet.

Vissza...